Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Η ώρα της κούκλας

Πριν αρχίσουμε να κατασκευάζουμε ας μιλήσουμε λίγο για την κούκλα και όχι μόνο…

Η κούκλα στα χέρια των παιδιών είναι ένα παιχνίδι που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του, σωματική, ψυχική και κοινωνική. Χρησιμοποιείται από το παιδί σαν μέσο προβολής και εκτόνωσης. Το παιδί μέσα από την κούκλα εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο, στέλνει μηνύματα που αφορούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Η κατασκευή της κούκλας ελευθερώνει τη φαντασία και ασκεί τη λεπτή κινητικότητα. Ενισχύει τον πειραματισμό και την εξερεύνηση του περιβάλλοντος και των υλικών.

 

Ωστόσο, η κατασκευή της κούκλας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γίνεται απλά για να υπηρετήσει την παράσταση. Η κάθε κούκλα γίνεται για να μας δώσει τη δυνατότητα να εκφραστούμε και να δώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εμείς επιθυμούμε. Το θεατρικό παιχνίδι με κούκλες δίνει την ευκαιρία στο παιδί που παίζει να βιώσει καθημερινές δραστηριότητες και να μιμηθεί συμπεριφορές που παρατηρεί στο περιβάλλον του. Έτσι, έχει την ευκαιρία να ασκήσει τις πνευματικές του ικανότητες και να κινητοποιήσει τις αισθήσεις του.

 

Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε μία κούκλα δεν είναι εύκολο να τα προμηθευτούμε από το εμπόριο, χρειάζεται να κάνουμε κάτι πολύ πιο «δύσκολο» να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να ψάξουμε μέσα σε ντουλάπια, κουτιά, συρτάρια… ώστε να συλλέξουμε τα πιο εντυπωσιακά και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά για τις κούκλες μας. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τις δικές μας κούκλες είναι: 1 ζευγάρι κάλτσες, χρωματιστά κουμπιά, μαλλί πλεξίματος, χαρτόνια, εφημερίδες, κορδέλες, διάφορα υφάσματα, ψαλίδι και κόλλα.

 

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!